11 makkelijke activiteiten die je helpen opladen

 

Hard werken is niet erg.. te weinig rusten wel

 

We denken vaak dat een serie op tv kijken of een beetje scrollen op onze telefoon ontspanning is.. maar dat is niet zo. Je brein is dan nog steeds actief en bezig met prikkels verwerken. Sterker nog.. het maakt voor jouw brein niet uit of je een serie op Netflix kijkt of dat je een wiskundig rapport leest.. het is constant bezig (nieuwe) prikkels te verwerken. 

 

 

Rust nemen, herstelmomenten inbouwen helpen je stress systeem met opladen. Het is zelfs van essentieel belang.. doe je dit niet op regelmatige basis dan ga je vroeg of laat stressklachten krijgen. Je stress systeem staat immers steeds onder spanning. 

 

2 liter water op een dag, een half uur bewegen kennen we inmiddels. En hier mag nu dus ook een half uur hersteltijd bij.

 

Maar hoe doe je dit nou zonder dat het saai wordt? 

Bedenk allereerst goed dat we tegenwoordig gewend zijn aan veel, snel en meteen. Onze modus staat hierdoor op standje doorgaan. Ons zenuwstelsel is hier echter nog niet op ingesteld en dat is precies de reden waardoor er zoveel klachten van stress, onrust, overspannenheid en druk zijn.

De wereld buiten ons is snel.. van binnen zijn we trager. 

 

Hoe doe je dat? een half uur per dag herstellen? 
Voor je gek wordt van het idee volgen hier 10 tips die je gaan helpen dit makkelijker in te bouwen in je leven!

1. Doe enkelvoudige activiteiten 

Deze geldt eigenlijk als basis.. ga geen activiteiten door elkaar doen waardoor je brein nog meer prikkels krijgt. Ga bijvoorbeeld niet scrollen en tegelijkertijd een gesprek voeren, luister geen podcast tijdens je ochtend routine op de badkamer, bel niet terwijl je auto rijdt enz. Bedenk je eens hoe vaak je dit nu wel doet .. 

 

2. Ga lopend je boodschappen doen 

Ga lopen naar de supermarkt. Je vangt hier 2 vliegen in 1 klap want je beweegt dan ook meteen. Je wandeling heeft een doel en de enige uitdaging die je hebt is veilig aankomen. Geniet onderweg van de vogels die je hoort en groet eens met een glimlach de mensen die je tegenkomt. Je zal zien hoeveel energie je hiervan krijgt. 

 

3. Doe routine klusjes 

Wanneer je iets doet wat je al zo vaak gedaan hebt kan dit je echt helpen met opladen. Je brein hoeft immers niet meer zo hard te werken omdat hij dit trucje al kent. Een mooi voorbeeld is de was ophangen of stof afnemen. Dit zijn activiteiten die je heel veel energie kunnen geven en waarbij vaak de mooiste inzichten omhoog komen juist omdat je in een ontspannen staat bent. Doe even niets anders dan dit klusje en je zal zien wat het je opbrengt. 

 

4. Doe de radio in de auto eens uit 

Wat!? jazeker... !

Stel je eens voor met de kennis die je nu hebt... Je bent aan het deelnemen in het verkeer en je weet dus niet wat er op je pad gaat komen. Je brein is hierdoor actief. En dan ben jij ondertussen aan het luisteren naar een DJ die een verhaal vertelt, een nieuw nummer dat voorbij komt.. of juist een heel oud nummer .. dit gaat ver voorbij de 'doe iets enkelvoudigs regel'.. Wil je persé toch muziek aan in de auto kies dan voor een lijst of album die je al wel kent. Je brein reageert heel anders op bekende muziek als op nieuwe, onbekende of vergeten nummers. 

 

5. Hup! de keuken in  

Koken ontspant. Dit gaat over het maken van bekende recepten en niet wanneer je jezelf uitdaagt met een nieuw ingewikkeld recept om op een speciale oud-Japanse wijze sushi te rollen. Gewoon dat maken wat je kent. Beetje snijden, beetje roeren in die pan. Beetje wachten tot het gaar is.. En ook hierbij is de grootste uitdaging dat je dit alleen! doet en  zonder die podcast, zonder dat beeldbellen met die vriendin.. zonder te scrollen door je socials.. Gewoon alleen bezig zijn met het bereiden van die maaltijd.. 

 

6. Sluit jezelf op in de badkamer 

Een volgende tip is ideaal voor jonge moeders onder ons maar is voor iedereen een aanrader.

Sluit jezelf 's avonds (nadat de kids op bed gelegd zijn) een uurtje op in de badkamer.. Neem de tijd voor jezelf.. ga lekker in bad of douch, neem dat masker.. droog rustig je haren .. lekker bodylotion op je lijf.. kortom: Me -time! Je telefoon neem je ook hier natuurlijk niet mee .. die houdt toch niet van vochtige ruimtes..

 

7. Ga naar buiten 

Er is aangetoond dat je in de natuur in razend tempo kunt ont-stressen en opladen. Je bent in beweging en het zenuwstelsel reset en tijdens die focus maakt je brein de switch van bèta naar alpha golven. Dit geeft een boost voor je creativiteit, focus en humeur, maakt minder vermoeid en vergroot je leer- en concentratievermogen. Daarnaast maak je tussen maart en oktober ook nog eens vitamine D aan! Maak een rondje van een kwartier, zoek een zo'n groen mogelijk stuk op en je bent weer helemaal opgeladen. 

 

8. In de rij van de kassa 

In plaats van je druk te maken over de lengte en de traagheid van de rij, in plaats van doelloos te scrollen door je socials kun je de tijd dat je in de rij van de kassa staat ook anders benutten. Ga eens aan de slag met je ademhaling. Zet je voeten op heupbreedte, zak ietsjes door je bekken.. niet te ver anders komen mensen misschien aan je vragen of alles goed met je gaat.. en volg hier eens je ademhaling.

Iets wat heel goed werkt is bij de inademing de zin "ik adem in" en bij de uitademing "ik adem uit" te denken, herhaal dit een keer of 10 en je zal direct merken wat dit aan rust geeft in je stress systeem.  

 

9. Even lekker snikken 

Nee we gaan niet huilen.. Je gaat een paar keer per dag als een baby snikken naar adem. Baby's doen dit nog vanuit ons oer reflex en je reset daarmee je stress systeem: 

Je kent het wel als een baby aan het huilen is en tussendoor even naar adem snakt .. dat ga jij ook doen. Je neemt in een teug adem dan eigenlijk 3 korte ademhalingen snel achter elkaar en dan laaaaaaaang uitademen. Probeer het maar eens.. het is heerlijk. Wanneer je dit voor elke maaltijd even zou doen .. doe je het zo al een paar keer per dag .. da's lekker! 

 

10. Ga vogels tellen 

Deze heb ik zelf ontdekt tijdens de jaarlijkse vogelstelling van de Vogelbescherming die ik afgelopen januari deed. Maar ook zonder jaarlijks event kan deze activiteit heel lekker zijn. Doe hem in de lente en zomer lekker buiten, in de winter van achter je raam.

Neem er een lekkere kop thee bij en ga eens een kwartiertje vogels tellen in je tuin. Welke komen er? Hoeveel zijn het er? Hou een turflijstje bij en geniet van alles wat je voorbij ziet komen. Heb je nou geen groene leefomgeving? Verhuis! nee grapje.. dan kun je ook iets anders gaan tellen.. auto's of fietsers bijvoorbeeld. 

 

11. Neem een energetische douche 

De laatste tip.. ook een lekkere. Neem een energetische douche. Dit kun je overal en snel even doen. Het ontlaad je direct van spanningen. Ook handig net voor of na die presentatie of sollicitatie .. 

Je gaat staan en veegt als het ware alle spanning van je lijf. Alsof je jezelf stevig afstoft, gewoon over je kleren heen. Neem alles mee.. Je benen, je armen, je buik, je hoofd.. je hele lijf .. Werk hierbij van binnen naar buiten, schud je handen naast je lijf af op de energie kwijt te raken. Een hele makkelijke en fijne oefening om jezelf snel even te resetten.